Slagwerkgroep

Sinds de jaren 70 kent Crescendo een slagwerkgroep. Binnen zeer korte tijd drong zij door tot de top van Nederland. Tot eind jaren negentig werd er vooral op ongestemd slagwerk gespeeld. Enkele jaren geleden werd gekozen voor een ander soort repertoire. Naast de veelal bekende slagwerkinstrumenten werd het instrumentarium uitgebreid met allerlei melodische slagwerkinstrumenten.

Het slagwerkorkest is een zeer enthousiaste groep mensen die met name de laatste jaren naam heeft gemaakt binnen de Nederlandse muziekwereld.
In 2002 vatte de slagwerkgroep het plan op om een cd op te nemen. Dit project is zeer succesvol verlopen en heeft geresulteerd in het uitbrengen van de cd ‘Exhibitions’.

Het behalen van de landstitel van De KNFM in 2004 was de opstap voor een nieuw groot project: deelname aan het WMC in 2005.
De slagwerkgroep heeft op dit WMC een hele mooie 2e plaats eten te behalen in de hoogste afdeling. Na dit project was er een relatief rustige periode, toch blijft de slagwerkgroep een dynamische groep en werd het volgende plan alweer opgevat: Het bijwonen en deelnmen van de WASBE conferentie in juli 2007 te Ierland.
Na deze concertreis succesvol afgesloten te hebben, is er in Juli 2008 meegedaan aan het Jungfrau Festival in Interlaken te Zwitserland. Na deze beide buitenlandse ervaringen is er op regionaal vlak ook nog veel beroering geweest door een groots gala concert te organiseren en een concert in de filterhal van het leegstaande BAT-gebouw.
Inmiddels is er in december 2011 goed gescoord op het podiumconcours in Etten-Leur, daaropvolgend is het idee opgevat om wederom naar het WMC te gaan in 2013 met daarvoor twee try-out concerten en na het WMC nog een aantal grootse concerten met hetzelfde programma.
Tijdens een optreden van de slagwerkgroep zult u ook vaak combinaties met andere instrumentgroepen tegen komen.
De slagwerkgroep repeteert wekelijks op vrijdagavond en heeft ongeveer 20 leden

De dirigent:
John Sonderen is geboren op 12 februari 1981 in Beltrum. Op 7-jarige leeftijd begint hij met slagwerklessen op muziekschool De Triangel. Als muziekvereniging Concordia Beltrum de opleiding slagwerk in eigen beheer gaat doen, krijgt John lessen van Marc van Wessel. Via het jeugdorkest gaat hij in het harmonieorkest spelen; na enige tijd gaat John ook bij Excelsior Eibergen in hetharmonieorkest spelen.

 

Als blijkt dat John naar ’t conservatorium wil, volgt hij ook lessen bij Karel ter Riet en begint hij aan de vooropleiding van het ArtEZ conservatorium te Arnhem waarhij les krijgt van Gert Bomhof. Inmiddels heeft John zijn Bachelor (2005) en Master (2007)succesvol afgerond. Z’n Master heeft John afgerond in de vorm van een multidisciplinairevoorstelling met dans en videobewerking.
Hij heeft lessen gehad van Martin Geessick, Gert Bomhof, Ruud Stotijn, Pieter Roijen, Peter Prommel en Janroel Hamersma. John heeft masterclasses gevolgd bij Nando Russo, Theodore Milkov (Griekenland), Jeff Moore (VS), Wim Koninck, Bob Becker (VS), Momoko Kamiya (Japan), Zoltan Racz (Hongarije) en Emanuel éjourn&eactu; (Frankrijk).

 

Met het ArtEZ slagwerkensemble heeft hij deelgenomen aan International Percussion Competition Luxembourg. Tijdens z’n opleiding ‘klassiek slagwerker’ heeft hij ook de bijvakken ‘drums’ (Joop van Erven) en ‘percussie’ (Andre Groen) afgerond. Tegenwoordig heeft John percussieles bij Martin Verdonk. John is, naast ’t dirigeren en lesgeven, remplaçant bij o.a. Het Gelders Orkest, Het Brabants Orkest, verschillende beroeps ensembles en meerdere harmonieën en fanfares. Hij heeft aan veel projecten van het Nationaal Jeugd Orkest meegewerkt. John is jaren aanvoerder van de slagwerkersectie geweest van het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest en is momenteel al weer enkele jaren verbonden als slagwerker aan Het Gelders Fanfare Orkest.

Kijk ook eens op: www.johnsonderen.com